Domů » Foto/video

benefiční Vegetariánská zabijačka, 19.1.2019

Vegetariáni a vegani mohli u nás konečně ochutnat pochoutky, které jim byly dosud zapovězeny a byly výsadou milovníků masa – zabijačkové dobroty. Tatarák, prejt, škvarková pomazánka… v bezmasém podání. Nachystali jsme totiž vegetariánskou zabijačku. 

Oběd podávaný ve 13 hodin zahrnoval sedm pečlivě sestavených chodů. Začalo se klasicky, jako na zabijačce – přípitkem domácí slivovicí či višňovkou. Potom již následovaly předkrmy – (ne)škvarková pomazánka s domácím kváskovým chlebem a vyladěný pohankový tatarák s topinkou. Polévka byla falešná zabijačková – ale poctivá. Jako hlavní chod si hosté vychutnali labužnický prejt z fazolek adzuki jako závitek v zelném listu, jemné bramborovo-dýňové pyré, karamelizovanou pečenou červenou řepu. Chuťový zážitek doplnil dezert - voňavé jablíčko v těstíčku, se skořicí a jogurtovým přelivem a fairtradová káva či bio jablečný mošt. 

Akce byla benefiční. Výtěžek byl věnován na budování nového zázemí pro ekologickou výuku dětí a handicapovaných v přírodní zahradě u nás v Hostětíně. 

Z původní recese se vyvinula akce, která měla docela hluboký smysl. Jednak propagujeme vegetariánství jako zdravý životní styl a jako směr, kterým bychom se měli ubírat, pokud chceme reagovat na změnu klimatu. Nadměrný chov dobytka k ní totiž velmi přispívá. A za druhé se jednalo o akci, která měla konkrétní výstup – nejen zábavu a potěšení účastníků, ale také umožnila vybudovat nový prostor v přírodní zahradě, kde se mohou děti i dospělí učit i relaxovat.