Domů

Jablečná slavnost připomněla ovocnářské a řemeslné tradice

Neděle 29. září patřila v Hostětíně jablkům, řemeslům a kultuře. Probíhal zde již 12. ročník Jablečné slavnosti a Hostětín hostil na 2800 návštěvníků.

Jablečná slavnost vznikla na podporu ovocnářství v kraji - a proto zde návštěvníci mohli zažít jablka na každém kroku a ve všech podobách - z moštárny tekla spousta čerstvě vylisovaného moštu, v sadu lidé ochutnávali sušená jablíčka z tradiční sušírny, obdivovali pečená jablka v jablečných moučnících i testovali čerstvě utržená jablka ze stromu. Tématiku doplnila ovocnářská poradna, ochutnávka ovoce a prodej sazenic starých odrůd ovoce. Nevšedním zážitkem bylo i vaření a ochutnávka povidel u tetičky Kundratové.

Novinkou letošního ročníku byly exkurze přírodní zahradou Centra Veronica a slavnostní předávání plaket Přírodní zahrada 22 novým držitelům ze Zlínského kraje.

Sušení ovoce v tradiční sušírně Centra Veroncia Hostětín

Na návsi probíhal tradiční řemeslný jarmark, na kterém se představili držitelé regionální známky Tradice Bílých Karpat. Letos poprvé se přijeli představit i někteří držitelé ze slovenské strany hranice, jejichž výrobky nesou známku Tradície Bielych Karpát. Díky podpoře z Fondu mikroprojektů a Programu přeshraniční spolupráce SR-ČR byla takto představena první přeshraniční regionální známka. Výrobky, které jsou touto známkou označeny, mají původ v Bílých Karpatech, jsou vyrobeny původní technologií, z místních a přírodních surovin a je zaručena i jejich kvalita.

Bohatý program byl připraven pro děti. Naučná stezka byla letos věnována stromům, děti zachraňovaly Stromové království a hledaly živou vodu. Mohly obdivovat ukázky starých řemesel, které si mohly i samy vyzkoušet. Pro dobrodružství-chtivé děti čekala Adrenalinová věž. Zázemí jsme připravili i pro ty nejmenší děti do 3 let ve dvou dětských koutcích - v sadu a na výletišti.

O chuťové pohárky návštěvníků se postaral guláš z biohovězího, domácí kyselica a také vegetariánské kulinářské speciality od firmy Rebio. Jídlo doplnily i nevšední nápoje - sodovka z konopí, hostětínský radler, regionální pivo z pivovaru Hrádek, bylinkové čaje Sonnentor a fair trade káva v Kavárně Veronica. Z Jablečné slavnosti nelze samozřejmě odejít bez ochutnání čerstvého moštu.

K dobré náladě přispěla i kvalitní hudba - na výletišti hrály kapely HUP, Tabáskova partyja a Listolet, v sadu za moštárnou zněla cimbálová muzika Slavičan.

V průběhu dne probíhaly i exkurze po hostětínských ekologických projektech.

Slavnost pořádá Ekologický institut Veronica ve spolupráci s Občanským sdružením Tradice Bílých Karpat, Hostětínskou moštárnou a obcí Hostětín. Neobešla by se bez pomoci bezmála stovky dobrovolníků nejen z okolí Hostětína, kterým patří náš obrovský dík.

Fotografie z akce naleznete v naší fotogalerii.

Těšíme se s vámi na shledání příští rok.