PŘÍŠTÍ ROK BUDOU KURZY (DOUFÁME) VE 4 TERMÍNECH V ÚNORU A BŘEZNU, PŘIHLAŠOVÁNÍ BUDE PROBÍHAT OD PROSINCE (KVŮLI VÁNOČNÍM DÁRKŮM), TAK SI MŮŽETE HLÍDAT INFORMACE. DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ.
Význam a pravidla řezu. Zapěstování mladých stromků, údržba plodících výsadeb, zmlazování stárnoucích stromů. Správně volený termín a techniky u jednotlivých druhů, odrůdová specifika. Rozdíly v řezu extenzivních kmenných stromů a intenzivních nízkých tvarů (zákrsky, vřetena, ovocné stěny). Praktické ukázky řezu kmenných tvarů jádrovin. Výchovný, opravný, udržovací a zmlazovací řez. Praktické ukázky řezu nízkých tvarů - štíhlých vřeten jabloní.
....................................................................
Ondřej Dovala, Ludo Vašš
Centrum Veronica, Hostětín 86 ( Jak se k nám dostanete? )
Teoretická část bude probíhat v sále vzdělávacího Centra Veronica. Praktická část v extenzivním sadu za Centrem Veronica, v sadech v blízkém okolí Hostětína.
Je nutno se předem přihlásit. Poplatek za dvoudenní kurz 2700 Kč (termín čt/pá 11.-12. března sleva 300 Kč)
(zahrnuje odměnu lektorům 1000 Kč/osobu a také organizační a administrativní poplatek pro ZO ČSOP Veronica. Veronica je nezisková organizace - a výtěžek z kurzů umožní organizovat další ekologické vzdělávací akce pro děti i dospělé. Děkujeme vám za podporu, obzvláště v této nelehké době)
Můžete využít nabídky ubytování v penzionu Centra Veronica v 2-4 lůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Dům je obklopen rozlehlým sadem, který je certifikován jako ukázková přírodní zahrada. Cena ubytování je 490 Kč/lůžko/noc. Ubytování není podmínkou účasti a jeho cena není zahrnuta v ceně kurzu. Objednáte si ho v registračním formuláři.
Vaříme převážně z bio-potravin, z fair trade produktů a místních surovin z našeho regionu. Nabízíme snídaně formou švédského stolu (80 Kč), obědy (včetně polévky, 160 Kč) a večeře včetně nápojů (120 Kč). Tento kurs budeme vařit bezmasou stravu. Pro případné individuální stravování je k dispozici kuchyňka – vařič, trouba, lednička, mikrovlnná trouba, varná konvice, základní nádobí (příbory, talíře, hrníčky, hrnce,…). Stravování není zahrnuto v ceně kurzu. Objednáte si jej v registračním formuláři.
Menu:
Cena všeho dohromady (kurz, ubytování i strava po celou dobu kurzu): 3710 Kč.
....................................................................
Přihlašujte se prosím přes registrační formulář vpravo na stránce (nebo úplně dole na stránce - tlačítko Registrace na akci). Potřebujete-li se dozvědět další informace nebo upřesnění, kontaktujte nás na mailu hana.machu@veronica.cz | 572 630 670.
Po přihlášení vám pošleme fakturu k platbě. Faktura bude na celou výši objednávky (tedy lektorné + ubytování + strava).
Budeme se samozřejmě řídit předepsanými pravidly. Předpokládáme omezení v počtu účastníků a prozatím kalkulujeme s 10 účastníky. Pokud se pravidla změní a akce nebude možné vůbec pořádat, vracíme zaplacenou částku v plné výši.
....................................................................
sobota:
neděle
....................................................................
Tento kurs lze chápat jako doporučenou péči o ovocné dřeviny počínaje výsadbou. Ideální péče o ovocné stromy nespočívá jen v jejich řezu, ale i vzhledem k jeho očividné celkové „záhadnosti“ v našich končinách, bude samozřejmě základním kamenem kursu.
Kurs má dvě části, které se prolínají a obě jsou velmi důležité. Teoretická část se skládá z asi 4 hodinové presentace s mnoha fotkami stromů (před a po ošetření), která je koncipována tak, že se probírá řez stromů v různých životních stádiích, tedy od mladých stromů, po staré. Je kladen mimořádný důraz na pochopení biologických principů, kterými by měl být podložen jakýkoliv řez.
Běžně se řez ovocných dřevin dělí na řez výchovný, udržovací, zmlazovací. Vzhledem k tomu, že řezem se snažíme vytvořit rovnováhu, vystačíme možná s jedním pojmem a sice řezem harmonizačním. Vytvoření rovnováhy je totiž hlavní důvod, proč řez vůbec provádět. Druhým zásadním důvodem je cílenými řezovými zákroky vytvořit korunu stromu tak, že lépe pracuje s prostorem a sluncem. Pokud jsme schopni si takto koruny zapěstovat, tak řezová činnost vůbec nemusí být každoroční záležitost. Záleží ovšem i na druhových a odrůdových specifikách.
Velkým bonusem tohoto kursu je to, že v místním selském sadu jsou prováděné systematické zákroky na ovocných stromech už 4 roky. Jejich cílem je vypěstovat takové koruny ovocných stromů, které nevyžadují nutně každoroční péči. Sami uvidíte, že poté co stromy začínají plodit, není nutno to s jejich řezem přehánět. Krom výchovného, popřípadě udržovacího řezu mladých stromů, které většinou už začínají plodit, budeme svědky i ošetření starých ovocných stromů (zmlazovací řez, který zohledňuje stáří a kondici stromu) pomocí lanové, arboristické techniky.
Navštívíme i výsadbu intenzivního jabloňového sadu, kde (snad) zjistíme, že principy řezu jsou univerzální a lze je použít i v těchto typech výsadeb.
Krom vlastního řezu budou probrány i základy kvalitní výsadby, s kterou souvisí doporučený výsadbový spon v závislosti na vzrůstu odrůdy a podnože. Pokud bude zájem, můžeme si říct leccos o starých a krajových odrůdách, školkaření, roubování a mnoha dalších věcech, které souvisí s ovocnářskou problematikou.
Náplň kursu je mimořádně vhodná pro lidi, kteří chtějí problematiku řezu ovocných dřevin opravdu pochopit a kteří se chtějí o své ovocné stromy kvalitně postarat.
Pokud se chcete dozvědět víc o lektorovi kursu, jaký je jeho pohled na řez ovocných stromů navštivte web www.ondrejdovala.wordpress.com.
...............................
Podělte se o ni s vašimi přáteli!