Ovocnářské kurzy se v roce 2023 uskuteční ve 4 termínech (víkendy v únoru a první polovině března), se stejnou náplní.
Ondřej Dovala, Ludo Vašš
10. – 11. února 2024 - lektoruje Ondřej Dovala
17. – 18. února 2024 - lektoruje Ludo Vašš
2. - 3. března 2024 - lektoruje Ludo Vašš OBSAZENO
9. - 10. března 2024 - lektoruje Ondřej Dovala OBSAZENO
Na obsazené kurzy je možné se přihlásit jako náhradník; je dost pravděpodobné, že se místo ještě uvolní.
Význam a pravidla řezu. Zapěstování mladých stromků, údržba plodících výsadeb, zmlazování stárnoucích stromů. Správně volený termín a techniky u jednotlivých druhů, odrůdová specifika. Rozdíly v řezu extenzivních kmenných stromů a intenzivních nízkých tvarů (zákrsky, vřetena, ovocné stěny). Praktické ukázky řezu kmenných tvarů jádrovin. Výchovný, opravný, udržovací a zmlazovací řez. Praktické ukázky řezu nízkých tvarů - štíhlých vřeten jabloní.
Přesná náplň kurzů lektora Ondřeje Dovaly - přečtěte si níže.
Níže najdete také odkazy na ovocnářské příručky, které doporučuje Ludo Vašš.
Místo konání:
Centrum Veronica, Hostětín 86 (Jak se k nám dostanete?)
Teoretická část bude probíhat v sále vzdělávacího Centra Veronica. Praktická část v extenzivním sadu za Centrem Veronica, v sadech v blízkém okolí Hostětína.
Poplatek za dvoudenní kurz: 2500 Kč (bez ubytování a stravy).
Je nutno se předem přihlásit.
Za platbu v eurech € účtujeme administrativní poplatek 100 Kč.
Můžete využít nabídky ubytování v penzionu Centra Veronica v 2-4 lůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Dům je obklopen rozlehlým sadem, který je certifikován jako ukázková přírodní zahrada. Cena ubytování je 540 Kč/lůžko/noc. Ubytování není podmínkou účasti a jeho cena není zahrnuta v ceně kurzu. Objednáte si ho v registračním formuláři.
Vaříme převážně z bio-potravin, z fair trade produktů a místních surovin z našeho regionu. Nabízíme snídaně formou švédského stolu (110 Kč), obědy (včetně polévky, 170 Kč) a večeře včetně nápojů (160 Kč). Tento kurz budeme vařit bezmasou stravu. Pro případné individuální stravování je k dispozici kuchyňka – vařič, trouba, lednička, mikrovlnná trouba, varná konvice, základní nádobí (příbory, talíře, hrníčky, hrnce,…). Stravování není zahrnuto v ceně kurzu. Objednáte si jej v registračním formuláři.
Menu:
oběd sobota: Polévka rajská s kuskusem, zelný list plněný pohankovou směsí, šťouchané brambory, pečená červená řepa, nápoj z moštu a bio sirupů
večeře sobota: Zeleninové rizoto z bulguru se sýrem, zelný salát, nápoj z bio moštu a bio sirupů
snídaně neděle: Káva, čaj, musli, jogurt, máslo, pečivo, koláč, ovoce, kaše, bioláda, pomazánka sýrová s pórkem, zelenina
oběd neděle: Polévka dýňová s opečeným chlebem, robi nudličky po burgundsku, dušená rýže, zelenina, nápoj z moštu a bio sirupů
Cena všeho dohromady (dvoudenní kurz, ubytování i strava po celou dobu kurzu): 3650 Kč
Přihlašujte se prosím přes registrační formulář vpravo na stránce (nebo úplně dole na stránce - tlačítko Registrace na akci). Potřebujete-li se dozvědět další informace nebo upřesnění, kontaktujte nás na mailu ilona.zalesakova@veronica.cz | 771 270 386.
Po přihlášení Vám pošleme fakturu k platbě. Faktura bude na celou výši objednávky (tedy lektorné + ubytování + strava). Své místo na kurzu budete mít jisté až po zaplacení faktury.
Při odhlášení do 14 dní před konáním kurzu: 1500 Kč (vracíme Vám tedy zaplacenou částku minus 1500 Kč)
Při odhlášení později: celá zaplacená částka. Samozřejmě za sebe můžete poslat náhradníka.
Některé pojišťovny nabízejí pojištění storna. Musí se ale sjednat hned po zaplacení částky za akci.
Sobota:
9:00 - 9:45 - registrace účastníků, ubytování
10:00 - 13:00 - výuka (u Ondřeje Dovaly většinou v sále, u Luda Vašše venku v sadu)
12:30 nebo 13:00 - oběd (upřesněno při kurzu)
13:30 anebo 14:00 - dle domluvy účastníků a aktuálního počasí - venkovní výuka
18:00 večeře - dle domluvy účastníků
po večeři diskuzní program s lektorem, dobrání teoretické části, cca do 21 hodin
Neděle:
8:00 - snídaně a odubytování z pokojů
9:00 - dle domluvy účastníků a aktuálního počasí - dopolední venkovní výuka
13:00 - oběd, po obědě odjezd
....................................................................
Ovocnářský kurz „Principy řezu ovocných dřevin“ rok 2024
Tento kurz lze chápat jako doporučenou péči o ovocné dřeviny počínaje výsadbou. Ideální péče o ovocné stromy nespočívá jen v jejich řezu, ale i vzhledem k jeho očividné celkové „záhadnosti“ v našich končinách, bude samozřejmě základním kamenem kurzu.
Kurz má dvě části, které se prolínají a obě jsou velmi důležité. Teoretická část se skládá z asi 4 hodinové prezentace s mnoha fotkami stromů (před a po ošetření), která je koncipována tak, že se probírá řez stromů v různých životních stádiích, tedy od mladých stromů, po staré. Je kladen mimořádný důraz na pochopení biologických principů, kterými by měl být podložen jakýkoliv řez.
Běžně se řez ovocných dřevin dělí na řez výchovný, udržovací, zmlazovací. Vzhledem k tomu, že řezem se snažíme vytvořit rovnováhu, vystačíme možná s jedním pojmem a sice řezem harmonizačním. Vytvoření rovnováhy je totiž hlavní důvod, proč řez vůbec provádět. Druhým zásadním důvodem je cílenými řezovými zákroky vytvořit korunu stromu tak, že lépe pracuje s prostorem a sluncem. Pokud jsme schopni si takto koruny zapěstovat, tak řezová činnost vůbec nemusí být každoroční záležitost. Záleží ovšem i na druhových a odrůdových specifikách.
Velkým bonusem tohoto kurzu je to, že v místním selském sadu jsou prováděné systematické zákroky na ovocných stromech už 4 roky. Jejich cílem je vypěstovat takové koruny ovocných stromů, které nevyžadují nutně každoroční péči. Sami uvidíte, že poté co stromy začínají plodit, není nutno to s jejich řezem přehánět. Krom výchovného, popřípadě udržovacího řezu mladých stromů, které většinou už začínají plodit, budeme svědky i ošetření starých ovocných stromů (zmlazovací řez, který zohledňuje stáří a kondici stromu) pomocí lanové, arboristické techniky.
Navštívíme i výsadbu intenzivního jabloňového sadu, kde (snad) zjistíme, že principy řezu jsou univerzální a lze je použít i v těchto typech výsadeb.
Krom vlastního řezu budou probrány i základy kvalitní výsadby, s kterou souvisí doporučený výsadbový spon v závislosti na vzrůstu odrůdy a podnože. Pokud bude zájem, můžeme si říct leccos o starých a krajových odrůdách, školkaření, roubování a mnoha dalších věcech, které souvisí s ovocnářskou problematikou.
Náplň kurzu je mimořádně vhodná pro lidi, kteří chtějí problematiku řezu ovocných dřevin opravdu pochopit a kteří se chtějí o své ovocné stromy kvalitně postarat.
Pokud se chcete dozvědět víc o lektorovi kurzu, jaký je jeho pohled na řez ovocných stromů, navštivte web www.ondrejdovala.wordpress.com.
Řez ovocných stromů v souladu s přírodou: https://drive.google.com/file/d/1hzz4ZVp12OYquHEUXeIWPJhdJtt2pRRi/view
Výsadba dlhovekých stromov: https://drive.google.com/file/d/1bFEhllIZQOhTLLktRM1Qh0Eey-OAI0u9/view
Pěstujeme životaschopné ovocné stromy a keře: https://drive.google.com/file/d/139QrtZmOfmafyYXRvddayIZ8-SHrpYLC/view
OZ Pangaea, Sad ako komunitný priestor: https://drive.google.com/open?id=0B_C9xOr3v8j1eFJxR29ieFIxYVE
https://ovocnystrom.sk/nase-publikacie/ - nejaktuálnější znění příruček
Rez pred po: https://www.szif.cz/cs/CmDocument?rid=%2Fapa_anon%2Fcs%2Fdokumenty_ke_st...
ilona.zalesakova@veronica.cz
771 270 386
Podělte se o ni s vašimi přáteli!