Titulní stránka »
Nabídka programu
Principy řezu a množení ovocných stromů - IV
Tato akce již proběhla.
Termín: 2. 4. 2016 od 09.30 do 3. 4. 2016 13.00
Místo konání: Hostětín
Rámcový přehled témat:
- Nahlédnutí do přirozeného vývoje stromů, životní vývojové fáze, jak a proč můžeme jednotlivé fáze ovlivnit řezovými zákroky.
- Doporučená péče o strom od jeho zasazení, přes dospělost a stáří.
- Výsadba stromu- principy, pravidla.
- Harmonizační řez po výsadbě- proč dělat, jak dělat.
- Harmonizační (výchovný) řez v prvních letech života stromku vedoucí k polopřirozené koruně- v čem je lepší než koruna zcela přirozená, nebo naopak umělá.
- Udržovací řez- rozdíly v přístupu v extensivních a intensivních sadech.
- Zmlazovací řez- principy, pravidla, biologické rozdíly mezi jádrovinami a peckovinami a na nich založen přístup k jejich řezu.
- Stručná charakteristika základních ovocnářských druhů.
- Specifický řez některých z nich, sklon k přeplozování a narušení rovnováhy, rychlost stárnutí plodného obrostu, ovocné druhy a odrůdy rychlého a pomalého vývoje, doporučené podnože…
- Ošetření ran, zatírat či nezatírat? Řez na větevní kroužek, Zahnův řez.
- Intenzivní formy pěstování- ovocné stěny, štíhlá vřetena.
- Množení ovocných stromů a keřů. Roubování a přeroubování ovocných stromů a další způsoby množení (Ovocná školka Bojkovice)
Lektoři:
Ľudovít Vašš
Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice
Místo konání:
Centrum Veronica, Hostětín 86 ( Jak se k nám dostanete? )
Teoretická část bude probíhat v sále vzdělávacího Centra Veronica. Praktická část v extenzivním sadu za Centrem Veronica, v sadech v blízkém okolí Hostětína a Ovocná školka Krhov, Bojkovice.
Cena kurzu:
1 000 Kč
Ubytování:
Můžete využít nabídky ubytování v penzionu Centra Veronica v 2-4 lůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Dům je obklopen rozlehlým sadem, který je certifikován jako ukázková přírodní zahrada. Cena ubytování je 350 Kč/lůžko/noc. Ubytování není podmínkou účasti a jeho cena není zahrnuta v ceně kurzu.
Stravování:
Vaříme převážně z bio-potravin, z fair trade produktů a místních surovin z našeho regionu. Nabízíme snídaně formou švédského stolu, obědy s výběrem mezi masovou nebo vegetariánskou variantou a vegetariánské večeře. Ceny dle ceníku. Pro případné individuální stravování je k dispozici kuchyňka – vařič, trouba, lednička, mikrovlnná trouba, varná konvice, základní nádobí (příbory, talíře, hrníčky, hrnce,…). Stravování není zahrnuto v ceně kurzu.
Bližší informace poskytne:
Karla Vincenecová | karla.vincenecova@veronica.cz | 572 630 670
Zaujala vás tato akce?
Podělte se o ni s vašimi přáteli!