Titulní stránka » Nabídka programu

Principy řezu a množení ovocných stromů - IV

Tato akce již proběhla.

Termín: 2. 4. 2016 od 09.30 do 3. 4. 2016 13.00
Místo konání: Hostětín

Rámcový přehled témat:

  • Nahlédnutí do přirozeného vývoje stromů, životní vývojové fáze, jak a proč můžeme jednotlivé fáze ovlivnit řezovými zákroky.
  • Doporučená péče o strom od jeho zasazení, přes dospělost a stáří.
  • Výsadba stromu- principy, pravidla.
  • Harmonizační řez po výsadbě- proč dělat, jak dělat.
  • Harmonizační (výchovný) řez v prvních letech života stromku vedoucí k polopřirozené koruně- v čem je lepší než koruna zcela přirozená, nebo naopak umělá.
  • Udržovací řez- rozdíly v přístupu v extensivních a intensivních sadech.
  • Zmlazovací řez- principy, pravidla, biologické rozdíly mezi jádrovinami a peckovinami a na nich založen přístup k jejich řezu.
  • Stručná charakteristika základních ovocnářských druhů.
  • Specifický řez některých z nich, sklon k přeplozování a narušení rovnováhy, rychlost stárnutí plodného obrostu, ovocné druhy a odrůdy rychlého a pomalého vývoje, doporučené podnože…
  • Ošetření ran, zatírat či nezatírat? Řez na větevní kroužek, Zahnův řez.
  • Intenzivní formy pěstování- ovocné stěny, štíhlá vřetena.
  • Množení ovocných stromů a keřů. Roubování  a přeroubování ovocných stromů a další  způsoby množení (Ovocná školka Bojkovice)

Lektoři:

Ľudovít Vašš

Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice

Místo konání:

Centrum Veronica, Hostětín 86 ( Jak se k nám dostanete? )

Teoretická část  bude probíhat v sále vzdělávacího Centra Veronica. Praktická část v extenzivním sadu za Centrem Veronica, v sadech v blízkém okolí Hostětína a Ovocná školka Krhov, Bojkovice.

Cena kurzu: 

1 000 Kč

Ubytování:

Můžete využít nabídky ubytování v penzionu Centra Veronica v 2-4 lůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením.  Dům je obklopen rozlehlým sadem, který je certifikován jako ukázková přírodní zahrada. Cena ubytování je 350 Kč/lůžko/noc. Ubytování není podmínkou účasti a jeho cena není zahrnuta v ceně kurzu.

Stravování: 

Vaříme převážně z bio-potravin, z fair trade produktů a místních surovin z našeho regionu. Nabízíme snídaně formou švédského stolu, obědy s výběrem mezi masovou nebo vegetariánskou variantou a vegetariánské večeře. Ceny dle ceníku. Pro případné individuální stravování je k dispozici kuchyňka – vařič, trouba, lednička, mikrovlnná trouba, varná konvice, základní nádobí (příbory, talíře, hrníčky, hrnce,…). Stravování není zahrnuto v ceně kurzu.

Bližší informace poskytne:

Karla Vincenecová | karla.vincenecova@veronica.cz  | 572 630 670

 

Zaujala vás tato akce?

Podělte se o ni s vašimi přáteli!