Titulní stránka » Nabídka programu

Principy řezu ovocných stromů - 4 termíny pro víkendový ovocnářský kurz

Tato akce již proběhla.

Termín: 8. 2. 2020 od 10.00 do 1. 3. 2020 13.00
Místo konání: Hostětín

Pro velký zájem se ovocnářský kurz v roce 2020 uskuteční ve 4 termínech, se stejnou náplní:

  • 8.-9. února 2020 - lektoruje Ondřej Dovala
  • 15. - 16. února 2020 - lektoruje Ludo Vašš
  • 22. - 23. února 2020 - lektoruje Ondřej Dovala
  • 29. února- 1. března 2020 - lektoruje Ondřej Dovala

Rámcová náplň kurzu:

Význam a pravidla řezu. Zapěstování mladých stromků, údržba plodících výsadeb, zmlazování stárnoucích stromů. Správně volený termín a techniky u jednotlivých druhů, odrůdová specifika. Rozdíly v řezu extenzivních kmenných stromů a intenzivních nízkých tvarů (zákrsky, vřetena, ovocné stěny). Praktické ukázky řezu kmenných tvarů jádrovin. Výchovný, opravný, udržovací a zmlazovací řez. Praktické ukázky řezu nízkých tvarů  - štíhlých vřeten jabloní.

Přesná náplň kurzů lektora Ondřeje Dovaly - přečtěte si níže. Níže najdete také odkazy na ovocnářské příručky, které doporučuje Ludo Vašš.

....................................................................

Lektoři:

Ondřej Dovala, Ludo Vašš

Místo konání:

Centrum Veronica, Hostětín 86 ( Jak se k nám dostanete? )

Teoretická část  bude probíhat v sále vzdělávacího Centra Veronica. Praktická část v extenzivním sadu za Centrem Veronica, v sadech v blízkém okolí Hostětína.

Cena kurzu: 

Je nutno se předem přihlásit. Poplatek za dvoudenní kurz 2000 Kč. 
(zahrnuje odměnu lektorům 600 Kč/osobu a také organizační a administrativní poplatek pro ZO ČSOP Veronica. Veronica je nezisková organizace - a výtěžek z kurzů umožní organizovat další ekologické vzdělávací akce pro děti i dospělé. Děkujeme vám za podporu)

Ubytování:

Můžete využít nabídky ubytování v penzionu Centra Veronica v 2-4 lůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením.  Dům je obklopen rozlehlým sadem, který je certifikován jako ukázková přírodní zahrada. Cena ubytování je 430 Kč/lůžko/noc. Ubytování není podmínkou účasti a jeho cena není zahrnuta v ceně kurzu. Objednáte si ho v registračním formuláři.

Stravování: 

Vaříme převážně z bio-potravin, z fair trade produktů a místních surovin z našeho regionu. Nabízíme snídaně formou švédského stolu (80 Kč), obědy (včetně polévky, 160 Kč) a večeře včetně nápojů (120 Kč). Tento kurs budeme vařit bezmasou stravu. Pro případné individuální stravování je k dispozici kuchyňka – vařič, trouba, lednička, mikrovlnná trouba, varná konvice, základní nádobí (příbory, talíře, hrníčky, hrnce,…). Stravování není zahrnuto v ceně kurzu. Objednáte si jej v registračním formuláři.

Menu

  • oběd sobota: Polévka rajská s kuskusem, Zelný list plněný pohankovou směsí,  šťouchané brambory, pečená červená řepa, nápoj z moštu a bio sirupů
  • večeře sobota: Zeleninové rizoto z bulguru se sýrem, zelný salát, nápoj z bio moštu a bio sirupů
  • snídaně neděle: Káva, čaj, musli,jogurt,máslo,pečivo, koláč, ovoce, kaše, bioláda,pomazánka sýrová s pórkem, zelenina
  • oběd neděle: Polévka: dýňová s opečeným chlebem, Robi nudličky po burgundsku, dušená rýže, zelenina, nápoj z moštu a bio sirupů 

Cena všeho dohromady (kurz, ubytování i strava po celou dobu kurzu): 2950 Kč.

....................................................................

Přihlášky:

Přihlašujte se prosím přes registrační formulář vpravo na stránce (nebo úplně dole na stránce - tlačítko Registrace na akci). Potřebujete-li se dozvědět další informace nebo upřesnění, kontaktujte nás na mailu hana.machu@veronica.cz  | 572 630 670.

Po přihlášení vám pošleme fakturu k platbě. Faktura bude na celou výši objednávky (tedy lektorné + ubytování + strava).

Storno poplatky:

  • Při odhlášení do 14 dní před konáním kurzu: 1000 Kč (vracíme vám tedy zaplacenou částku minus 1000 Kč)
  • Při odhlášení později: celá zaplacená částka. Samozřejmě za sebe můžete poslat náhradníka. 
    Doporučujeme vám zařídit si pojištění storna - stojí 60-100 Kč a zaplatí vám 80% částky zpět (pojištění dělá například Allianz nebo Generali, možná i jiní). Musí se ale sjednat hned po zaplacení částky za akci.

 

....................................................................

Rámcový časový harmonogram:

sobota:

  • 9:00-9:45 - registrace účastníků, ubytování
  • 10:00 - 13:00 - výuka (u Ondřeje Dovaly většinou v sále, u Luda Vašše venku v sadu)
  • 12:30 nebo 13:00 - oběd (upřesněno při kurzu)
  • 13:30 anebo 14:00 - dle domluvy účastníků a aktuálního počasí - venkovní výuka
  • 18:00 večeře - dle domluvy účastníků
  • po večeři diskuzní program s lektorem, dobrání teoretické části

neděle

  • 8:00 - snídaně a odubytování z pokojů
  • 9:00 - dle domluvy účastníků a aktuálního počasí - dopolední venkovní výuka
  • 13:00 - oběd, po obědě odjezd

....................................................................

Přesná náplň kurzů lektora Ondřeje Dovaly:

Ovocnářský kurs „Principy řezu ovocných dřevin“ rok 2020

Tento kurs lze chápat jako doporučenou péči o ovocné dřeviny počínaje výsadbou. Ideální péče o ovocné stromy nespočívá jen v jejich řezu, ale i vzhledem k jeho očividné celkové „záhadnosti“ v našich končinách, bude samozřejmě základním kamenem kursu.

Kurs má dvě části, které se prolínají a obě jsou velmi důležité. Teoretická část se skládá z asi 4 hodinové presentace s mnoha fotkami stromů (před a po ošetření), která je koncipována tak, že se probírá řez stromů v různých životních stádiích, tedy od mladých stromů, po staré. Je kladen mimořádný důraz na pochopení biologických principů, kterými by měl být podložen jakýkoliv řez.
Běžně se řez ovocných dřevin dělí na řez výchovný, udržovací, zmlazovací. Vzhledem k tomu, že řezem se snažíme vytvořit rovnováhu, vystačíme možná s jedním pojmem a sice řezem harmonizačním. Vytvoření rovnováhy je totiž hlavní důvod, proč řez vůbec provádět. Druhým zásadním důvodem je cílenými řezovými zákroky vytvořit korunu stromu tak, že lépe pracuje s prostorem a sluncem. Pokud jsme schopni si takto koruny zapěstovat, tak řezová činnost vůbec nemusí být každoroční záležitost. Záleží ovšem i na druhových a odrůdových specifikách.
Velkým bonusem tohoto kursu je to, že v místním selském sadu jsou prováděné systematické zákroky na ovocných stromech už 4 roky. Jejich cílem je vypěstovat takové koruny ovocných stromů, které nevyžadují nutně každoroční péči. Sami uvidíte, že poté co stromy začínají plodit, není nutno to s jejich řezem přehánět. Krom výchovného, popřípadě udržovacího řezu mladých stromů, které většinou už začínají plodit, budeme svědky i ošetření starých ovocných stromů (zmlazovací řez, který zohledňuje stáří a kondici stromu) pomocí lanové, arboristické techniky.
Navštívíme i výsadbu intenzivního jabloňového sadu, kde (snad) zjistíme, že principy řezu jsou univerzální a lze je použít i v těchto typech výsadeb.

Krom vlastního řezu budou probrány i základy kvalitní výsadby, s kterou souvisí doporučený výsadbový spon v závislosti na vzrůstu odrůdy a podnože. Pokud bude zájem, můžeme si říct leccos o starých a krajových odrůdách, školkaření, roubování a mnoha dalších věcech, které souvisí s ovocnářskou problematikou.

Náplň kursu je mimořádně vhodná pro lidi, kteří chtějí problematiku řezu ovocných dřevin opravdu pochopit a kteří se chtějí o své ovocné stromy kvalitně postarat.

Pokud se chcete dozvědět víc o lektorovi kursu, jaký je jeho pohled na řez ovocných stromů navštivte web www.ondrejdovala.wordpress.com.

...............................

Ovocnářské příručky:

Kontaktní osoba

Mgr. Hana Machů




Zaujala vás tato akce?

Podělte se o ni s vašimi přáteli!