Titulní stránka »
Nabídka programu
Potravinová soběstačnost a potravinové zahrady - workshop
Tato akce již proběhla.
Termín: 5. 6. 2015 od 16.00 do 7. 6. 2015 14.00
Místo konání: Hostětín
Rámcový přehled témat:
- proč soběstačnost v kalorických potravinách
- základy péče o půdu, kultivace půdy, práce s plečkou, drolící válec, motyka, broušení nástrojů
- pěstování kalorických plodin - jak vypěstovat, zpracovat a uskladnit kukuřici, dýně, fazole a brambory. Jaké existují druhy a odrůdy těchto plodin. Které z nich jsou nejlepší k jídlu a k domácímu pěstování. Kde a jak sehnat osivo/sadbu zajímavých odrůd.
- pěstování, zpracování, sušení, uskladnění, druhy a odrůdy dýní
- jak vymlátit fazole, rozdělení fazolových semen
- pěstování, zpracování, skladování, typy kukuřice podle zrna
- praxe zpracování kukuřice - negativní selekce (na jídlo), odzrňování odzrňovačem, kukuřičná mouka, mletí na domácím elektrickém mlýnku
- společná příprava sobotní večeře (pečení tortil, kukuřičný chleba, fazolový guláš)
- semenaření kalorických plodin - techniky izolování, izolační vzdálenosti, domácí semenná banka, semenaření kukuřice, dýní a fazolí
- praxe semenaření kukuřice, rozdělení kukuřičných a dýňových semen
- exkurze ukázkovou přírodní zahradou
- exkurze po modelových ekologických projektech v Hostětíně (pasivní dům, kořenová čistírna odpaních vod, výtopna na biomasu, Hostětínská moštárna, šetrné veřejné osvětlení...)
- využití plevelů a bylin v kuchyni s ochutnávkou
Lektoři:
- Mgr. Marek Kvapil je zahradník a sběratel odrůd (semínek). Provozuje web www.potravinovezahrady.cz a lektoruje permakulturní a samozásobitelské kurzy, jimiž prošly stovky účastníků. Píše a přednáší o permakultuře, zahradničení, udržitelném zemědělství a problémech průmyslové společnosti. Vystudoval filosofii a sociologii. Zahradničí na Hané.
- Mgr. Karla Vincenecová je ekoporadce a certifikátor Přírodních zahrad, lektorka EVVO programů, botanik
Místo konání:
Centrum Veronica, Hostětín 86 ( Jak se k nám dostanete? )
Ubytování:
Ubytování v penzionu Centra Veronica v 2-4 lůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Dům je obklopen rozlehlým sadem, který je certifikován jako ukázková přírodní zahrada. Centrum Veronica je postavenou v enegeticky pasivním standardu a byla mu udělena licence k používání ekoznačky Ekologicky šetrná služba v kategorii turistické ubytovací služby. Cena ubytování od pátku do neděle je zahrnuta v ceně workshopu.
Stravování:
Vaříme převážně z bio-potravin, z fair trade produktů a místních surovin z našeho regionu. Snídaně formou švédského stolu, vegetariánský obědy včetně polévky a vegetariánské večeře. V ceně workshopu je zahrnuta plná penze a pitný režim od páteční večeře do nedělního oběda.
Cena:
1 500 Kč
Cena zahrnuje: program, ubytování (2 noci) a celodenní stravování (2 x plná penze).
Registrace na akci:
Na kurz je nutno se předem přihlásit. Přihlášky přijímáme do naplnění kapacity, nejpozději však do 2. června 2015. V případě problémů s registračním formulářem kontaktujte prosím organizátorḱu akce.
Akce se koná v rámci projektu Resilience aneb Proměňme hrozbu v příležitost. Podpořeno grantem z Islandu, Lichenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz
Další informace k tématu: Resilience
Zaujala vás tato akce?
Podělte se o ni s vašimi přáteli!