Titulní stránka » Nabídka programu

Potravinová soběstačnost a potravinové zahrady - workshop

Tato akce již proběhla.

Termín: 5. 6. 2015 od 16.00 do 7. 6. 2015 14.00
Místo konání: Hostětín

Rámcový přehled témat:

  • proč soběstačnost v kalorických potravinách
  • základy péče o půdu, kultivace půdy, práce s plečkou, drolící válec, motyka, broušení nástrojů 
  • pěstování kalorických plodin - jak vypěstovat, zpracovat a uskladnit kukuřici, dýně, fazole a brambory. Jaké existují druhy a odrůdy těchto plodin. Které z nich jsou nejlepší k jídlu a k domácímu pěstování. Kde a jak sehnat osivo/sadbu zajímavých odrůd.
  • pěstování, zpracování, sušení, uskladnění, druhy a odrůdy dýní 
  • jak vymlátit fazole, rozdělení fazolových semen
  • pěstování, zpracování, skladování, typy kukuřice podle zrna
  • praxe zpracování kukuřice - negativní selekce (na jídlo), odzrňování odzrňovačem, kukuřičná mouka, mletí na domácím elektrickém mlýnku
  • společná příprava sobotní večeře (pečení tortil, kukuřičný chleba, fazolový guláš)
  • semenaření kalorických plodin - techniky izolování, izolační vzdálenosti, domácí semenná banka, semenaření kukuřice, dýní a fazolí
  • praxe semenaření kukuřice, rozdělení kukuřičných a dýňových semen
  • exkurze ukázkovou přírodní zahradou
  • exkurze po modelových ekologických projektech v Hostětíně (pasivní dům, kořenová čistírna odpaních vod, výtopna na biomasu, Hostětínská moštárna, šetrné veřejné osvětlení...)
  • využití plevelů a bylin v kuchyni s ochutnávkou

Lektoři:

  • Mgr. Marek Kvapil je zahradník a sběratel odrůd (semínek). Provozuje web www.potravinovezahrady.cz a lektoruje permakulturní a samozásobitelské kurzy, jimiž prošly stovky účastníků. Píše a přednáší o permakultuře, zahradničení, udržitelném zemědělství a problémech průmyslové společnosti. Vystudoval filosofii a sociologii. Zahradničí na Hané.
  • Mgr. Karla Vincenecová je ekoporadce a certifikátor Přírodních zahrad, lektorka EVVO programů, botanik

Místo konání:

Centrum Veronica, Hostětín 86 ( Jak se k nám dostanete? )

Ubytování:

Ubytování v penzionu Centra Veronica v 2-4 lůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením.  Dům je obklopen rozlehlým sadem, který je certifikován jako ukázková přírodní zahrada. Centrum Veronica je postavenou v enegeticky pasivním standardu a byla mu udělena licence k používání ekoznačky Ekologicky šetrná služba v kategorii turistické ubytovací služby. Cena ubytování od pátku do neděle je zahrnuta v ceně workshopu.

Stravování: 

Vaříme převážně z bio-potravin, z fair trade produktů a místních surovin z našeho regionu. Snídaně formou švédského stolu, vegetariánský obědy včetně polévky a vegetariánské večeře. V ceně workshopu je zahrnuta plná penze a pitný režim od páteční večeře do nedělního oběda. 

Cena: 

1 500 Kč 

Cena zahrnuje: program, ubytování (2 noci) a celodenní stravování (2 x plná penze). 

Registrace na akci: 

Na kurz je nutno se předem přihlásit. Přihlášky přijímáme do naplnění kapacity, nejpozději však do 2. června 2015. V případě problémů s registračním formulářem kontaktujte prosím organizátorḱu akce.

 

Akce se koná v rámci projektu Resilience aneb Proměňme hrozbu v příležitostPodpořeno grantem z Islandu, Lichenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz

Další informace k tématu: Resilience

Zaujala vás tato akce?

Podělte se o ni s vašimi přáteli!