Titulní stránka » Nabídka programu

Principy řezu ovocných stromů - 4 termíny pro víkendový ovocnářský kurz

Termín: 9. 2. 2019 od 10.00 do 3. 3. 2019 13.00

Místo konání: Hostětín

Pro velký zájem se ovocnářský kurz v roce 2019 uskuteční ve 4 termínech, se stejnou náplní:

  • 9.-10. února 2019 - již proběhlo
  • 16. - 17. února 2019 - JIŽ OBSAZENO, můžete to zkusit jako náhradníci
  • 23. - 24. února 2019 - JIŽ OBSAZENO, můžete to zkusit jako náhradníci
  • 2.- 3. března 2019 - JIŽ OBSAZENO, můžete to zkusit jako náhradníci

Rámcová náplň kurzu:

Význam a pravidla řezu. Zapěstování mladých stromků, údržba plodících výsadeb, zmlazování stárnoucích stromů. Správně volený termín a techniky u jednotlivých druhů, odrůdová specifika. Rozdíly v řezu extenzivních kmenných stromů a intenzivních nízkých tvarů (zákrsky, vřetena, ovocné stěny). Praktické ukázky řezu kmenných tvarů jádrovin. Výchovný, opravný, udržovací a zmlazovací řez. Praktické ukázky řezu nízkých tvarů  - štíhlých vřeten jabloní.

Přesná náplň kurzů lektora Ondřeje Dovaly (tři únorové termíny) - přečtěte si níže. Níže najdete také odkazy na ovocnářské příručky, které doporučuje Ludo Vašš.

....................................................................

Lektoři:

Ondřej Dovala (únor), Ludo Vašš (březen)

Místo konání:

Centrum Veronica, Hostětín 86 ( Jak se k nám dostanete? )

Teoretická část  bude probíhat v sále vzdělávacího Centra Veronica. Praktická část v extenzivním sadu za Centrem Veronica, v sadech v blízkém okolí Hostětína.

Cena kurzu: 

Je nutno se předem přihlásit. Lektorné 2000 Kč / 2 denní kurz.  Na kurz je možno vystavit dárkový certifikát.

Ubytování:

Můžete využít nabídky ubytování v penzionu Centra Veronica v 2-4 lůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením.  Dům je obklopen rozlehlým sadem, který je certifikován jako ukázková přírodní zahrada. Cena ubytování je 390 Kč/lůžko/noc. Ubytování není podmínkou účasti a jeho cena není zahrnuta v ceně kurzu. Objednáte si ho v registračním formuláři.

Stravování: 

Vaříme převážně z bio-potravin, z fair trade produktů a místních surovin z našeho regionu. Nabízíme snídaně formou švédského stolu (80 Kč), obědy (včetně polévky, 150 Kč) a večeře včetně nápojů (110 Kč). Tento kurs budeme vařit bezmasou stravu. Pro případné individuální stravování je k dispozici kuchyňka – vařič, trouba, lednička, mikrovlnná trouba, varná konvice, základní nádobí (příbory, talíře, hrníčky, hrnce,…). Stravování není zahrnuto v ceně kurzu. Objednáte si jej v registračním formuláři.

 

Přihlášky:

Přihlašujte se prosím přes registrační formulář vpravo na stránce (nebo úplně dole na stránce). Potřebujete-li se dozvědět další informace nebo upřesnění, kontaktujte nás na mailu [email protected]  | 572 630 670.

 ....................................

Přesná náplň kurzů lektora Ondřeje Dovaly:

Ovocnářský kurs „Principy řezu ovocných dřevin“ rok 2019

Tento kurs lze chápat jako doporučenou péči o ovocné dřeviny počínaje výsadbou. Ideální péče o ovocné stromy nespočívá jen v jejich řezu, ale i vzhledem k jeho očividné celkové „záhadnosti“ v našich končinách, bude samozřejmě základním kamenem kursu.

Kurs má dvě části, které se prolínají a obě jsou velmi důležité. Teoretická část se skládá z asi 4 hodinové presentace s mnoha fotkami stromů (před a po ošetření), která je koncipována tak, že se probírá řez stromů v různých životních stádiích, tedy od mladých stromů, po staré. Je kladen mimořádný důraz na pochopení biologických principů, kterými by měl být podložen jakýkoliv řez.
Běžně se řez ovocných dřevin dělí na řez výchovný, udržovací, zmlazovací. Vzhledem k tomu, že řezem se snažíme vytvořit rovnováhu, vystačíme možná s jedním pojmem a sice řezem harmonizačním. Vytvoření rovnováhy je totiž hlavní důvod, proč řez vůbec provádět. Druhým zásadním důvodem je cílenými řezovými zákroky vytvořit korunu stromu tak, že lépe pracuje s prostorem a sluncem. Pokud jsme schopni si takto koruny zapěstovat, tak řezová činnost vůbec nemusí být každoroční záležitost. Záleží ovšem i na druhových a odrůdových specifikách.
Velkým bonusem tohoto kursu je to, že v místním selském sadu jsou prováděné systematické zákroky na ovocných stromech už 4 roky. Jejich cílem je vypěstovat takové koruny ovocných stromů, které nevyžadují nutně každoroční péči. Sami uvidíte, že poté co stromy začínají plodit, není nutno to s jejich řezem přehánět. Krom výchovného, popřípadě udržovacího řezu mladých stromů, které většinou už začínají plodit, budeme svědky i ošetření starých ovocných stromů (zmlazovací řez, který zohledňuje stáří a kondici stromu) pomocí lanové, arboristické techniky.
Navštívíme i výsadbu intenzivního jabloňového sadu, kde (snad) zjistíme, že principy řezu jsou univerzální a lze je použít i v těchto typech výsadeb.

Krom vlastního řezu budou probrány i základy kvalitní výsadby, s kterou souvisí doporučený výsadbový spon v závislosti na vzrůstu odrůdy a podnože. Pokud bude zájem, můžeme si říct leccos o starých a krajových odrůdách, školkaření, roubování a mnoha dalších věcech, které souvisí s ovocnářskou problematikou.

Náplň kursu je mimořádně vhodná pro lidi, kteří chtějí problematiku řezu ovocných dřevin opravdu pochopit a kteří se chtějí o své ovocné stromy kvalitně postarat.

Pokud se chcete dozvědět víc o lektorovi kursu, jaký je jeho pohled na řez ovocných stromů navštivte web www.ondrejdovala.wordpress.com.

...............................

Ovocnářské příručky:

Prezentace Ondřeje Dovaly 

 

 

 

 

Registrace na akci »

Kontaktní osoba

Renata Bolečková

[email protected]
572 630 670, 608 426 029

Registrace na akci »

Zaujala vás tato akce?

Podělte se o ni s vašimi přáteli!