Prožijte s námi zajímavý víkend v zapomenutém kraji sušírní ovoce ve kterém nahlédneme na historické pojetí sušírní v naší kulturní krajině i na moderní způsoby sušení s důrazem na zachování tradičního hospodaření.
Během tří dnů Vám rádi představíme jak historické souvislosti sušírní v našem regionu tak i praktické přípravy zachovalé 200 let staré sušírni na nastávající sezónu. Dozvíte se jak se takové historické sušírně rekonstruují v současnosti a jak se již tyto téměř vymizelé stavby v naší malebné krajině obnovují.
Pro objektivnost celé akce se budeme snažit přiblížit nejen historický náhled na sušení ale taktéž moderní způsoby sušení.
Workshopem Vás provede Ing. arch. Karel Humpola, který vlastní poslední sušírnu ve městě Slavičín a aktivně se podílí na záchraně těchto staveb v regionu. Mimo jiné Vám představí aktuální dotační programy podporující rekonstruce nejen sušírní ovoce.
Dále Vás bude všemi dny prakticky doprovázet krajinář Ing. Jan Talaš, který je zároveň pracovníkem centra, ale mimo jiné se podílí na mapování sušírní na Provodovsku a okolí.
V neposlední řadě navštívíme i Ing. Radka Fryzelku, který se svou manželkou Zuzanou rekonstruoval sušírňu ve Vlachovicích a taktéž založil občanské sdružení Dokopy, které mimo jiné sušírně obnovuje.
V jednání je návštěva u pana Ing. Zdeňka Ševčíka v Pitíně, který suší ovoce i s pomocí moderních technologií.
Cena třídenního worshopu je 1555,- kč. Cena obsahuje stravu od páteční večeře do nedělní snídaně s pitným režimem (hostětínský mošt, káva, čaj, voda s bylinkami) + lektorné.
Nevratná záloha činí 555,-kč.
Ubytování pro zájemce se platí zvlášť. Možnost přespání je na našem centru Veronica za 350 kč/noc (kapacita omezena) nebo na obecní klubovně na matracích za 100 kč/noc.
Podělte se o ni s vašimi přáteli!